top of page
Search
  • Writer's pictureOana Megulete

Luminița de la capătul tunelului

Sau când reușim să nu rămânem blocați într-o emoție.


În următoarele 5 minute vei afla:

– Câteva metode utile și ușor de aplicat care te vor ajuta să ieși din buclucul cauzat de stres. – O nouă perspectivă asupra eșecului.


Emoțiile sunt ca niște procese ciclice care călătoresc fizic prin corpul nostru, având capacitatea de a ne consuma din interior spre exterior și de a duce la epuizare dacă nu avem capacitatea de a finaliza un astfel de ciclul.


În urma cercetărilor sale, Emily Nagoski a conturat și oferit o metaforă grăitoare emoțiilor, pe care le vede ca pe niște tuneluri, pe care dacă le parcurgi până la capăt, vei ieși în cele din urmă la lumină, însă dacă rămâi blocat în acea emoție ușor-ușor se va instala epuizarea. Concret, un blocaj emoțional poate apărea atunci când suntem expuși constant la situații ce stârnesc emoția respectivă: de exemplu, faptul că ne întoarcem zilnic la jobul stresant pe care-l avem.





Cum ajungem la acest blocaj?


Uneori, ne blocăm pentru că nu ne găsim drumul, iar sentimentele dificile precum furia, durerea, neajutorarea, disperarea sunt greu de trăit în singurătate. Avem nevoie de cineva alături, față de care să putem să le conținem, să le trăim într-un mod sănătos și să le depășim, așa cum atunci când ne pierdem, avem nevoie, uneori, de altcineva care să ne ajute să ne găsim calea.


Alteori ne blocăm pentru că locul în care suntem prinși nu ne oferă oportunitatea de a înainta. Acesta poate fi momentul în care o voce interioară ne șoptește că am făcut tot ce am putut și că este timpul să mergem mai departe, însă totodată există în noi o capacitate extraordinară de a ignora această voce. Ideea de a schimba un obiectiv și de a renunța la cel de care suntem legați în prezent este considerată o slăbiciune și un „eșec”, deși de fapt poate fi o dovadă de curaj, putere și deschidere spre noi posibilități. Și asta pentru că suntem ghidați de perseverență și de forță, acel „eu pot” sau eu sunt „puternic/ă”.



Sursa foto: Freepik: <a href="https://www.freepik.com/photos/water-well">Water well photo created by wirestock - www.freepik.com</a>

50 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page