O coerenta intre ce simt, ce gandesc, ce comunic si ce transmit celuilalt
Cand ne raportam la “relatie”, un pilon important al structurii noastre (https://7pillars.ro/metoda-7pillars/), comunicarea este un lucru valoros asupra caruia ar fi important sa ne aruncam privirea, sa ii oferim un spatiu de analiza, pentru a intelege ce functioneaza si ce putem imbunatati.
Este important sa existe o coerenta intre ceea ce simt, ceea ce gandesc, ceea ce comunic si transmit celuilalt. De cele mai multe ori ceea ce vorbesc, ceea ce se aude, este diferit fata de mesaj, ceea ce se intelege. Multe conflicte intr-o relatie apar din dificultatea de a pune mesajul pe care vrem sa il transmitem intr-o forma in care sa fie inteles si de catre celalalt.
Jaques Salome cand vorbeste de comunicarea relationala enumera cateva componente importante care stau la baza unei relatii hranitoare:
Sustinere: cand imi ofer sprijinul sau ajutorul in vederea realizarii unei dorinte sau asteptari pe care celalalt o impartaseste. Uneori simpla ascultare, lipsita de critica sau judecati de valoare, poate fi resimtita ca profunda ascultare, de exemplu “sunt recunoscatoare ca impartasesti cu mine dorinta ta si as vrea sa stiu daca te pot ajuta sau sustine in vreun fel”
Valorizare: sa imi dau voie sa primesc cu adevarat ceea ce imi impartaseste celalalt, sa apreciez, sa amplific, sa pretuiesc cu adevarat ceea ce are de oferit, sa ii arat ca conteaza si este important pentru mine
Ascultare: sa fiu prezent(a) in actul ascultarii, conectat cu celalalt, sa ies din relatia cu mine pentru a fi in relatie cu celalalt si pot face asta punandu-ma pe mine un pic in asteptare, atentia mea cade pe celalalt si nu pe ceea ce vreau eu sa ii raspund
Incurajare: sa pot sa transmit cuvinte de incurajare, de stimulare a resurselor personale atunci cand celalalt se afla intr-un moment dificil, de indoiala.
Confirmare: sa folosesc confirmarea nu ca pe o validare a mesajului primit ci ca pe validare a faptului ca am inteles care este opinia celuilalt; a confirma nu inseamna a fi de acord cu opinia partenerului de relatie “inteleg ca tu crezi asta, iata parerea mea”
Ce ne aduce bun comunicarea in relatie:
A pune in cuvinte: este un exercitiu vindecator, ceea ce faci este sa transformi nespusul in ceva spus, reusesti sa definesti si sa te definesti prin cuvinte, nevoile tale, dorintele;
Impartasirea: presupune ca pui ceva in comun cu celalalt, transformi o experienta personala intr-un moment de conectare, de vulnerabilitate, iar aceasta vulnerabilizare ofera deschiderea catre autenticitate atat a ta cat si a interlocutorului;
Clarificarea interioara: simpla rostire a ceea ce gandim, credem, percepem ne ajuta sa ordonam, sa clarificam si sa organizam ceea ce se afla in continuturile lumii noastre interioare.
Un alt beneficiu al fi acela de ventilare, vorbind despre ceea ce e intens in interiorul nostru, eliberam o stare emotionala dificila sau exteriorizam o dorinta, frustrare sau nevoie.
Hranitor pentru noi si relatiile noastre ar fi sa constientizam si sa fim deschisi sa practicam constient comunicarea relationala.
Jacques Salome , Fii tu insuti cand vorbesti! Manual esential de gramatica relationala prin Metoda Espere`, Herald
Comments